16. joulukuuta 2013

Kiire. On keksittyä.


Takana on aktiivibloggaajaelämäni pisin kirjoitustauko. Viisitoista päivää. Puoli kuukautta! Omg. Tästä se entinen Tii olisi repinyt stressiä, vaan nykyinen ei. Ehkäpä siellä on joku jo ihmetellyt, kun uusia päivityksiä ei näy eikä kuulu? Pyydän anteeksi hiljaiseloa, mutta kuten arvata saattaa, tähän on syynsä. Mutta kerron ensin hieman taustaa.

Nytten napsahti kolme ja puoli viikkoa täyteen, kun en ole päässyt treenaamaan täysipainoisesti. Välillä juu, mutta enemmän ei. Tuntuu, että nuo mukavasti muotoa saaneet lihakset ovat kadonneet. Olkapäiden tuore pyöreys on loiventunut ja pepun ylväs hyppyrikaari lässähtänyt. Masussa on havaittavissa pehmeä keinuva alapömppö josta saa kiinni. Laardiksi kutsuttaneen... Vajaa kuukausi saa tuhoa aikaan. Mutta kieltäydyn ajattelemasta takapakkia liikaa, sillä kaivaisin vain upottavaa kuoppaa itselleni. Toisaalta, pieni pysähtyminen on tehnyt hyvää jota ilman tätä tekstiä ei syntyisi. Nyt olen keskittynyt tervehtymiseen ja teen kaikkeni etten enää sairastu. Taisin sittenkin kirmata salille liian aikaisessa vaiheessa sen pikkuflunssan jälkeen... josta vajaan viikon jälkeen seurasi aivan mahtava nielutulehdus ja 10pv antibioottikuuri. Voihan olla ettei flunssalla ja tulehduksella ole ole yhteyttä, mutta veikkaan että on. Olkaa varovaisia sen liian innokkaan salille palaamisen kanssa, ettei käy näin! Huutavan varoittava esimerkki kas tässä.

Mutta, siis vielä tuon bloggaustauon taustoihin.

Yrittäjäelämä on opettanut että liika on liikaa ja äiti joka on pois kotoa, voi silti olla hyvä vanhempi, mutta jos jatkuva poissaolo käy itselle liian suureksi henkiseksi taakaksi, epämiellyttävälle seikalle pitää tehdä stoppi. Miksi elää oravanpyörässä joka ei tee onnelliseksi? Ei mitään järkeä. Siksi tein päätöksen aktiiviyrittäjyyden lopettamisesta, ainakin toistaiseksi. Tähänastisen elämäni paras päätös. Ratkaisu mahdollisti upeat uudet mahdollisuudet jonka myötä fitnessurheiljan taival sai alkunsa. Jotain ihan uutta, tavoitteellista ja motivoivaa! Sovimme lasten ja miehen kanssa, että perhe on silti ykkönen. Että äitiä saa vetää avokämmenellä päin pläsiä jos fitnesshössötys alkaa mennä höpöksi.

Samaan aikaan aloin kirjoittaa blogia aktiivimmin, sillä tykkäsin kertoa kuulumisia teille ja mikä parasta, huomasin oman draivin tsemppaavan teitä lukijoita myös siellä! Hyvin pian kävikin niin, että istuin koneella kun halusin postata teille kuvia kehittyvästä perästä ja vatsasta. Tietysti, koska olin siitä niin innoissani! Ja mikä oli sitten todellisuus. Äippä istui nokka kiinni tietsikan ruudussa aamupalalla, illallisruokapöydässä, pikkukakkosen lallattaessa sohvalla, illalla kymppiuutisissa. Kirjoitti sormet syyhyten blogia. Aina. Ja julkaisun jälkeen piti olla kännykällä tarkistamassa auton ratissa, oliko tullut vastauksia, kysymyksiä, kommentteja, jopa vessaa myöten. Aamulla herätessään, illalla ennen nukkumaanmenoa, välillä jopa yöllä. Pakonomaisesti. Jostain kumman syystä perhe ei katsonut tätä hyvällä? No, sitten kokeilin vaihtaa rytmiä ja napottaa koneella kun muu perhe jo nukkui. No koska halusin niin kiihkeästi pitää teidät ajan tasalla! Tämä menettely toimi hyvin jonkin aikaa, kunnes vähäiset kauneusunet alkoivat vaikuttaa seuraavan päivän treeniin. Väsyneenä ei jaksa tempaista maastavetoja. Enkä tosiaan ollut hehkeintä seuraa, varsinainen kärttyperse. Ääh, sekään ei pidemmän päälle toiminut. Mikä siis eteen?

Kuului tuttu kysymys: Mikä on olennaista tavoitteellesi?

Ja vastaushan ei tästä miksikään muuttunut; fitnessurheilijalle olennaista ovat ruoka, treeni ja lepo. Mutta ykkösenä silti perhe. Siksi jouduin arvottamaan mielessäni bloggaamisen tärkeyttä. Pitäisikö bloggaus jättää rutiineista pois kokonaan kun se oli alkanut häiritä läheisiä ja pari kertaa jopa kävi niin että kirjoittaminen meni salin edelle?? Voitteko kuvitella: skippasin treenit seuraavaan päivään jotta saisin tekstin valmiiksi?? Ääh, sinä idiootti, bloggaus ei vie kuntoa eteenpäin, olkoot vaikka kuinka kivaa! Kuinka huolestuttavaa!!

Olin alunpitäen luvannut itselleni bloggaamisen olevan vapaaehtoista, pääkopan tyhjentämistä, fitnessmatkan päiväkirjoittamista ja ensisijaisesti mukava harrastus. Ja miten olikaan käynyt? Nyt se lohkaisi liian monta tuntia muutoinkin vähäisestä vapaasta ajasta ja sen tuoma addiktoiva vaikutus alkoi tuottaa ikäviä katseita perheen suunnasta. Eikä ne aina edes jääneet pelkälle katseen tasolle, taisivat ne ärähtääkin. Pahasti.

Oli siis mietintämyssyn paikka.

Ja voi kuulkaa, näin treenitauolla on ollut aikaa miettiä syntyjä syviä.

On kamalaa miten sosiaalinen media, älypuhelimet, sähköpostit ja blogit koukuttavat. Myönnän addiktion. Sinun pitäisi olla kokoajan saatavilla, olla onlinessä ja on katastrofi jos et vastaa viestiin tunnin tai viimeistään kahden sisällä. Onko väliä jos vastaa "vasta" huomenna? Eikä tänään? Pääasia on että vastaa. Myönnän että työelämästä opittu kiire, tehokkuuden yliarvostus ja kaikki-mulle-heti-nyt-asenne jäivät päälle. Voin kertoa, että aika sairaalloista touhua. Voi hyvänen aika miten ennen on tultu toimeen ilman sähköposteja ja kännyköitä?? Toki salamannopeassa tiedonkulussa on hyviäkin puolia, mutta niitä en lähde ruotimaan tässä, sillä tämän vajaan kuukauden aikana, kun olen ottanut kaikkinensa rennommin treenin, ruokien, nettiaktiivisuuden ja yleisen häsäämisen suhteen, olen valaistunut. Itse todella aiheutan oman kiireeni. Miksi se kalenteri pitää tunkea niin hiton täyteen?? Miksi pitää olla kokoajan niin helvetin tehokas??

Mistä kiire on tullut?

En tiedä teistä, mutta ensisijaisesti syytän facebookkia ja älypuhelinta. Siis todellakin täysin oma syy, mutta kuitenkin sosiaalisen median vika. Kun siellä ovat kaikki muutkin, niin minunkin pitää olla? Työelämän hektisyys seurasi ahdistavana henkilökohtaiseen elämään. En osannutkaan ykskaks lopettaa tehokkuuden kulissia. Ajattelepa, oli kokoajan ihan järkyttävä kiire, mutta silti ehti avata sovelluksen joka toinen minuutti tarkistaakseen mitä naamakirjakaverit tekivät tai oliko joku tykännyt uudesta, juuri päivittämästäni statuksesta. Ihan älytöntä!

Sitten yksi kaunis päivä päässä napsahti. Tiedostin kuinka monta tuntia päivästä roikuin netin äärellä, toki myöntäen sen näppäräksi yhteydenpitokanavaksi, mutta kuinka paljon aikaa pinttynyt tapa söi aidoista sosiaalisista suhteista. Vaikka olin kotona fyysisesti, henkisesti elin siinä toisessa maailmassa, internetissä. Voi sitä läsnäolon vaikeutta puhelimen tuutatessa viestiä, hälytystä ja muistutusta. Eikä mieli saanut rauhaa ennen kuin muka sen elintärkeän äänen aiheuttajan oli käynyt tarkistamassa ja kuittaamassa whatsupista ja mitä näitä nyt on. Aloin vihata lausetta: "Katoinkin facebookista että mitä sulle kuuluu". Hei come on!! Missä kohtaa ihmisten välinen aito kasvotusten kommunikointi ja kuulumisten vaihto lopahti!! Enää ei tarvinnut olla aidosti yhteydessä, kun pystyi stalkkaamaan kaverin päivityksen feedistä!! Aloin inhota koko keksintöä. Mutta rauhotuin, kun tulin tietoiseksi siitä, ettei minulle tarvitse kuulua kokoajan jotain. Eikö sellainen normi "elely" riitä? Vähensin facebookkipäivitykset minimiin. Uskoin, että ne ketä oikeasti kiinnostaa kuulumiset, pitävät yhteyttä kyllä. Ja näin tapahtui. Minun ei myöskään tarvinnut olla kokoajan tavoitettavissa. Puhelimen aloin laittamaan iltaisin äänettömälle. Ei ollut pakko olla kokoajan tietoinen maailman menosta, koska silloin arjen pienet tärkeät hetket lipuivat ohi. Minulle tieto Cheekin puolessa tunnissa loppuunmyytyä Stadionkeikkaa tärkeämpää on nähdä tyttären horjumaton piruetti olohuoneessa tai kokea ylpeyden tunne pojan pukiessa paita päälle ensimmäistä kertaa. Elämä on arvoja ja valintoja. Minä ajattelen näin, toinen ajattelee varmasti toisin ja se suotakoon.

Että mitä sitten?

Päästyäni työnarkomaniasta eroon, minusta tuli kiireinen nettiriippuvuuden vuoksi. Yrittäjyyden tyhjiö piti täyttää jollain, koska en osannut "vain olla". Onko addiktioiden määrä elämässä siis vakio? Olkoot sosiaalisessa mediassa näkyminen ja bloggaaminen vaikka kuinka "in", omalla kohdallani ilmassa oli jo normaalia elämää häiritseviä piirteitä joista ei hyvä seuraisi. Tälle oli tultava stoppi.

Nyt.

Kaikki on tapahtunut vaivihkaa. Salaa hiipien. Mutta hemmetti soikoon, olen päättänyt hankkiutua uudesta ongelmasta eroon ennen kuin se paisuu kuin pullataikina! Siten, ettei se hallitse pakonomaisesti, vaan itse valitsen milloin ja missä nettiin menen oli kännykkä tai tietokone ulottuvilla tai ei. Samalla jotenkin hävettää, miten olen päästänyt tilanteen ryöpsähtämään käsistä. Täysin oma vikahan se on. Sama kuin sokeriaddiktio. Opittu tapa josta pitää oppia päättäväisesti pois. Mutta eipä ole helppoa. Tuo kännykän perkele kun etsiytyy käteen ihan vahingossa ja kuinka ollakaan, taas siinä nenän edessä on jokin sovellus auki! Ylimääräistä aikaa ei vuorokaudessa työn, perheen ja fitneksen vuoksi jää montakaan tuntia, välillä ei ollenkaan. Jos täytyy valita bloggaus vai ihmiset, niin todellakin valitsen elävät ihmiset. Eikä ystävät netissä, vaan ystävät reaalimaailmassa kylässä ja kahvilla.

Siksi, ajankäytön järkevöittämiseksi, rakkaat lukijat, jatkossa kirjoitan harvemmin kuulumisia tänne blogiin. Siirrän (sosiaalinen media-tilityksestä huolimatta) pääpainoa ehkä aavistus enemmän BakaraBlogin fb-sivulle ja kuvatunnelmia tupsauttelen Instagramin feediin @bakarablogi, koska niiden välityksellä kerron urheilijan terveiset nopeammin. Seuraattehan siellä! Mutta missään nimessä en bloggaamista lopeta kokonaan, koska kirjoittaminen on kivaa ja te olette todella tärkeitä ja ihania kommentteineen sekä kuulumisineen! Ja onhan tämä yhdenlainen henkireikäkin, se oma tärkeä hetki omien ajatustensa kanssa, mutta tässä eteenpäin ainoastaan sopivassa suhteessa :)

Mitä te ajattelette tästä?

Minulla on paha tapa hurahtaa. Kun hurahdan, se imaisee täysillä mukaansa. Vähän niin kuin kaikki tai ei mitään. Itse aiheutan kiireeni. Rakastan heittäytymistä, mutta kohtuus silti kaikessa. Opettelen edelleen sanomaan ei, koska kiire on keksittyä. Kaikkeen siihen mikä on tärkeää, on aikaa. Pidättehän siis huolta läheisistänne.

Terkuin, Tii <3

6 kommenttia:

 1. Hyvä, pitää osata höllätä ja perhe on aina 1.! mitä on muita blogeja seurannut niin monilta tulee tekstiä noin 1kk välein, jos ees niinkään usein, elämässä pitää osata priorisoida muuten leviää paketti käsiin! sä et valmistaudu kirjoituskisaan vaan bikini fitness kisaan ;) joten keskity olennaiseen, tuskin sulta lukijat katoaa vaikka kirjoittaisit 2kk välein! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Anonyymi. Oot ihan oikeessa, hyvin lohkastu, kiitos ajatuksesta! Ihanaa Joulun odotusta sulle!

   Poista
 2. Hyvä teksti! Tuo on salakavala homma tuo aina tavoitettavissa oleminen ja sosiaalisen median imu, itellä piti kans sillon syksyllä tehdä päätöksiä sen suhteen että millon ja missä niitä vempaimia näpytellään. Ja nyt kun blogiin kirjotan enemmän, oon ottanu sille kirjottamiselle tietyn ajan heti aamulla varhain, sillä sillon on "mun aika" kun tykkään kukkuilla aamulla hereillä aikasin. Ja piti lopetin kans ton kommenttien kurkkimisen, se on loputon suo!

  Joka tapauksessa, ihanaa että oot keskittyny olennaiseen, oon arvellukki tän some- hiljaisuuden olevan merkki siitä. :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanuus Voimariiniuuus! <3 Tiiän että sinä tiiät ;) Fiksu valinta aikatauluttaa bloggaus, näin se tulee hoidettua "pois alta" tiettynä hetkenä. Huippua että oot saanu sen rullaileen hyvin! Itse jouduin punnitteen aikasyöppöä juuri Fitfashion-kutsuntojen aikaan. Itseasiassa uskon, että ilman yhteistyöpyyntöä edelleen kirjottasin samaan malliin iha millo sattuu perheen mulkoillessa kulmien alta :) Muutoksen mahdollisuus pisti miettiin ja hyvä niin!

   Poista
 3. Voi kun viisaita sanoja ja niin totta,sosiaalinen media koukuttaa ja kapula voi olla oikea piru:D
  mulla on takana vaikea syksy,varmaan osasyynä myös liika treeniinnostus, seurauksena jatkuva sairastelu,puolikuntosuus ja vihdoin lääkekuuri ja pinnaa on kiristäny kun treenit on jatkuvasti jääny väliin,oonkin pysyny loitolla treeniblogeista,ettei sapetus menisi överiksi.
  ymmärrän oikein hyvin,että harvennat tahtia,perhe on Se ehoton ykkönen!
  oikein ihanaa joulun aikaa sinulle ja tuokoon uusi vuosi kaikkea upeeta tullessaan,mä pysyn vakkarilukijana��
  terkuin.viidenmami

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa äityli <3 Voi kökkö, kuulostaa tahmealta, ja tutulta. Ei oo helppoa olla sairastava äiti jota treenikärpänen on purassut. Eikä paranemista yhtään nopeuta se, että ne lasten velvoitteet silti pitää hoitaa oli kipeä tai ei. No, sellasta arki on ja niistä selvitään! Toivottavasti voit jo paremmin? Tunnistan myös tuon treeniblogien lukemisinnostuksen lopahtamisen. Alussa ahmin läpi kaikki mahdolliset fitnesstekstit mitä ikinä netistä irtosi, mutta heikkoina hetkinä sain itteni kiinni vertaamisesta mahdollisesti samaan aikaan lavalle nousevien kilpasiskojen kanssa joka oli kyllä kaikista vihon viimeisin teko johon kannatti sortua. JA niiden lukemiseen hurahti iha helvetisti aikaa. Taas silmät ristissä tapittaen yömyöhään ja aamulla tosi fressi olo, Jep. Elämässä pitää olla muutakin :) Aaww miten hienoa kuulla että pysyt vakkarilukijana siellä, sapetuksesta huolimatta ;) Haluan että tiiät miten joka kerta piristyn kun sulta tulee viesti :) Kaunista joulunaikaa sinulle ja perheellesi!

   Poista